Kontakt do negocjacji
Telefon: 690 936 501 (Bogusław Madej)
Email: bmadej@atut-bm.pl
Zadzwoń lub prześlij zapytanie ------> |
|
Do kogo skierowane jest szkolenie?
Szkolenie skierowane jest do:
- pracowników firm produkujących i przetwarzających żywność,
- przewoźników drogowych przewożących żywność,
- kierowców przewożących żywność.
Jaki jest cel szkolenia?
CELEM SZKOLENIA JEST wskazanie:
- znaczenia żywności w handlu,
- rodzajów zagrożeń w produkcji i dystrybucji żywności,
- systemów i zasad bezpieczeństwa wymagane przy produkcji żywności, ich transportowaniu i dystrybucji,
- systemów i zasad jakości przy produkcji i dystrybucji żywności,
- wymagań przewozu żywności najbardziej zagrożonej, czyli artykułów żywnościowych szybko psujących się,
- zasad przewozu wybranych rodzajów żywności,
- wymagań, jakie musi spełniać kierowca przewożący żywność,
- dokumentacji wymaganej przy przewozie żywności,
- nadzoru państwowego nad produkcją, transportem i dystrybucją żywności,
- sankcji stosowanych w przypadku braku przestrzegania wymagań obowiązujących w przewozie żywności.
Kwalifikacje wykładowców
Dr inż. Bogusław Madej
Ponad 50 lat pracy i doświadczenia w transporcie. W swojej pracy zawodowej przez kilkunastoletnie okresy był dyrektorem PKS w Częstochowie, kierownikiem Zakładu w Instytucie Transportu Samochodowego w Warszawie i prezesem utworzonej przez siebie Akademii Transportu i Przedsiębiorczości Sp. z o.o. w Warszawie. W roku 2019 zrezygnował z kierowania Akademią i założył samodzielną własną firmę ATUT-BM Sp. z o.o. również w Warszawie. Autor lub współautor wielu wdrożeń naukowo-badawczych, kilkudziesięciu referatów konferencyjnych i kilkunastu książek o tematyce transportowej i spedycyjnej. Wieloletni wykładowca uczelniany, szkół średnich oraz prowadzący szkolenia stacjonarne, internetowe (e-learning i blended learning) i webinarowe dla dorosłych.
Miejsce, termin, czas i cena szkolenia
Miejsce szkolenia: szkolenie prowadzone jest w trybie stacjonarnym w miejscu i sali wskazanej przez Zleceniodawcę (najczęściej jest to w siedzibie Zleceniodawcy).
Termin szkolenia: do uzgodnienia ze Zleceniodawcą.
Czas trwania szkolenia: 6 godzin.
Cena szkolenia: 3 900 zł brutto. (do 10 osób szkolonych).
do uzgodnienia (powyżej 10 osób szkolonych).
Co oferujemy na szkoleniu?
W ramach szkolenia każdej osobie szkolonej zapewniamy:
- Przeprowadzenie przez wykładowcę szkolenia zgodnie z jego programem (patrz "Program szkolenia").
- Prezentacje multimedialne na wysokim poziomie merytorycznym (ze slajdami opracowanymi w formie tekstowej, graficznej, filmowej).
- Wykładowcę o dużym doświadczeniu transportowym i pedagogicznym (patrz "Kwalifikacje wykładowcy").
- Dyskusję i możliwość zadawania pytań.
- Materiały szkoleniowe: napisany przez nas podręcznik "Zasady załadunku pojazdów i mocowanie ładunków w transporcie drogowym" (format B5, stron: 116).
- Po zakończeniu szkolenia - zaświadczenia ukończenia szkolenia dla każdego z jego uczestników.
Co przywozimy na szkolenie?
Przywozimy na szkolenie:
- Prezentacje szkoleniowe.
- Notebook i rzutnik prezentacji (jeżeli na sali będzie stały rzutnik – możemy z niego korzystać).
- Podręczniki, jako materiały szkoleniowe.
Czego oczekujemy od Zleceniodawcy?
Od Zleceniodawcy szkolenia oczekujemy:
- Wskazania i udostępnienia sali szkoleniowej do przeprowadzenia szkolenia oraz ekranu lub czystej białej ściany do wyświetlania prezentacji multimedialnych.
- Listy uczestników szkolenia z podaniem nazwisk, imion i numerów PESEL (wymagane do wystawienia zaświadczeń z odbycia szkolenia).
Czego oczekujemy od Zleceniodawcy?
Od Zlecającego szkolenie oczekujemy:
- Wskazania i udostępnienia sali szkoleniowej do przeprowadzenia szkolenia oraz ekranu lub czystej białej ściany do wyświetlania prezentacji multimedialnych.
- Listy uczestników szkolenia z podaniem nazwisk, imion i numeru PESEL (wymagane do wystawienia zaświadczeń z odbycia szkolenia).
Program szkolenia
- Moduł 1 - Informacje wstępne
Podstawy prawne produkcji i transportu artykułów żywnościowych i podstawowe definicje- omówienie.
- Moduł 2 - Zagrożenie występujące w produkcji i transporcie żywności
Pojęcie żywności niebezpiecznej. Rodzaje występujących w żywności zagrożeń oraz ich omówienie (zagrożenia fizyczne, chemiczne, biologiczne i GMO).
- Moduł 3 - Żywność ekologiczna
Pojęcie żywności ekologicznej i przepisy prawa ją regulujące. Różnice między żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną.
- Moduł 4 - Technologie konserwowania żywności
Przyczyny psucia się żywności. Metody utrwalania żywności (fizyczne, osmoaktywne, chemiczne, biologiczne i niekonwencjonalne) oraz ich omówienie.
- Moduł 5 - Systemy bezpieczeństwa żywności
Cel i rola systemów bezpieczeństwa żywności. Systemy GAP, GHP, GMP i HACCP i ich omówienie. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności audyty wewnętrzne, zewnętrzne i kontrole państwowe). Zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
- Moduł 6 - Systemy jakości żywności
Cel i zadania systemów jakości żywności. Systemy jakości związane z bezpieczeństwem żywności (QACP, ISO 9001 i TQM) oraz związane z ochroną jakości żywności (unijne systemy Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności oraz Chronionego Oznaczenia Geograficznego). Polskie i regionalne systemy jakości żywności.
- Moduł 7 - Przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się
Konwencja ATP. Definicja artykułu żywnościowego szybko psującego się. Przewozy w temperaturze kontrolowanej. Wymagania wobec pojazdów przewożących artykuły żywnościowe szybko psujące się. Rodzaje pojazdów do przewozu artykułów żywnościowych szybko psujących się, terminy ich badań i ich oznakowanie. Samochodowe urządzenia chłodnicze i ogrzewcze. Urządzenia kontroli i rejestracji temperatury wewnątrz nadwozia. Obowiązki przewoźnika i kierowcy wykonującego przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się.
- Moduł 8 - Organizacja transportu żywności
Przygotowanie pojazdu. Opakowania transportowe żywności. Załadunek pojazdu. Przewóz żywności. Rozładunek pojazdu. Czyszczenie i dezynfekcja pojazdu. Kontrole wewnętrzne stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego w przewozach artykułów żywnościowych.
- Moduł 9 - Warunki transportu wybranych grup żywności
Zasady przewozu mięsa surowego (świeżego), wyrobów garmażeryjnych, pieczywa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, materiałów sypkich i suchych luzem, napojów, koncentratów spożywczych oraz owoców i warzyw.
- Moduł 10 - Wymagania wobec kierowców
Wymagania, jakie musi spełnić kierowca w przewozie artykułów żywnościowych.
- Moduł 11 - Dokumenty
Omówienie dokumentacji wymaganej w przewozie artykułów żywnościowych.
- Moduł 12 - Słownik podstawowych pojęć dotyczących przewozów żywności
Omówienie podstawowych definicje i pojęć dotyczących przewozów żywności.
- Moduł 12 - Testy
Test egzaminacyjny zaliczający odbycie szkolenia.
Spis treści podręcznika
INFORMACJE WSTĘPNE
- o to jest żywność?
- Znaczenie żywności
- Podstawa prawna
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004
- Rozporządzenie (WE) nr 853/2004
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego
- Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)
- Definicje
ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI
- Zagrożenia fizyczne
- Zagrożenia chemiczne
- Zagrożenia biologiczne
- Zagrożenia genetyczne
TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- Żywność konwencjonalna
- Regionalna żywność tradycyjna
- Żywność ekologiczna
- Nowa żywność
- Żywność z krajów pozaunijnych (z krajów trzecich)
- Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna)
- Żywność z klonowania zwierząt
- Substytuty mięsa
- Żywność z komórek lub hodowli tkanek zwierząt, roślin, mikroorganizmów, alg i grzybów (żywność in vitro)
- Mięso in vitro
- Rośliny in vitro
- Białka z pojedynczych komórek
- Hydroponiczna uprawa roślin
- Żywność dedykowana
- Żywność funkcjonalna
- Żywność wygodna
- Dietetyczne środki spożywcze
TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI
- Fizyczne metody utrwalania żywności
- Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur
- Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur
- Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia
- Osmoaktywne metody utrwalania żywności
- Chemiczne metody utrwalania żywności
- Biologiczne metody utrwalania żywności
- Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności
- Mieszane metody utrwalania żywności
- Homogenizacja żywności
SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
- Nadzór wewnętrzny nad przewozem żywności
- System GAP (Dobra Praktyka Rolnicza)
- System GHP (Dobra praktyka higieniczna)
- System GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
- System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
- Nadzór zewnętrzny nad produkcją żywności
- Audyty zewnętrzne
- Kontrole państwowe
SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
- Bezpieczeństwo a systemy jakości żywności
- System QACP (System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości)
- System jakości ISO 9000 - 9004
- System TQM (Kompleksowe Zarządzanie Jakością)
- Chronione systemy jakości
- Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
- Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
- Polskie systemy jakości
- Kontrola jakości
- Audyty zewnętrzne
- Kontrole państwowe
TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ
- Podstawa prawna
- Konwencja ATP
- Przewozy żywności w kontrolowanej temperaturze
- Wymagania dotyczące pojazdów
- Rodzaje pojazdów do przewozu żywności
- Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojazdach
- Kontrole okresowe pojazdów
- Obowiązki przewoźnika
- Obowiązki kierowcy
- Organizacja transportu żywności
- Przygotowanie pojazdu
- Opakowania transportowe żywności
- Załadunek żywności
- Przewóz żywności
- Rozładunek pojazdu i zakończenie zadania przewozowego
- Podsumowanie obowiązków kierowcy i przewoźnika w przewozie
- Dezynfekcja pojazdu
- Kontrole stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego
ZASADY PRZEWOZU RÓŻNYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI
- Przewozy w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych
- Przewozy luzem żywności sypkiej i suchej
- Przewozy pieczywa
- Przewozy mleka i produktów mlecznych
- Przewozy mięsa surowego
- Przewozy wyrobów garmażeryjnych
- Przewóz koncentratów spożywczych
- Przewozy napojów
- Przewozy ryb
- Przewozy jaj
- Przewozy owoców i warzyw
INFORMACJE DODATKOWE DOTYCZĄCE PRZEWOZÓW ŻYWNOŚCI
- Rozmieszczanie i mocowanie ładunków stałych w pojeździe
- Odpowiedzialność uczestników przewozu za załadunek pojazdu
- Ograniczenia w ładowaniu pojazdów
- Środek ciężkości ładunku i plan ładowania
- Sposoby mocowania ładunków
- Zasady bezpiecznego transportu ładunków płynnych cysternami
- Zasady bezpiecznego transportu ładunków wiszących
DOKUMENTACJA PRZEWOZOWA
BIBLIOGRAFIA
RODO
Posiadamy wdrożony system ochrony danych osobowych RODO. Dane osobowe każdej osoby szkolonej są w nas chronione zgodnie z przepisami RODO. Każda osoba szkolona logująca się po raz pierwszy na internetową platformę szkoleniową jest zapoznana z naszym systemem i potwierdza to wypełnieniem krótkiej ankiety. Po szkoleniu w każdym czasie osoba szkolona ma prawo żądania usunięcia z naszej bazy swoich danych osobowych. Takie żądanie może zgłosić bezpośrednio do systemu RODO na platformie szkoleniowej.