Do kogo skierowane jest szkolenie?
Szkolenie skierowane jest do:
- załadowców (nadawców, odbiorców i spedytorów),
- przewoźników i kierowców zajmujących się zawodowo przewozem artykułów żywnościowych.
Jaki jest cel szkolenia?
CELEM SZKOLENIA JEST wskazanie:
- znaczenia żywności w handlu,
- rodzajów zagrożeń w produkcji i dystrybucji żywności,
- systemów i zasad bezpieczeństwa wymagane przy produkcji żywności, ich transportowaniu i dystrybucji,
- systemów i zasad jakości przy produkcji i dystrybucji żywności,
- wymagań przewozu żywności najbardziej zagrożonej, czyli artykułów żywnościowych szybko psujących się,
- zasad przewozu wybranych rodzajów żywności,
- wymagań, jakie musi spełniać kierowca przewożący żywność,
- dokumentacji wymaganej przy przewozie żywności,
- nadzoru państwowego nad produkcją, transportem i dystrybucją żywności,
- sankcji stosowanych w przypadku braku przestrzegania wymagań obowiązujących w przewozie żywności.
Do kogo skierowane jest szkolenie?
Szkolenie skierowane jest do:
- pracowników firm produkujących i przetwarzających żywność,
- przewoźników drogowych przewożących żywność,
- kierowców przewożących żywność.
Sposób prowadzenia i czas szkolenia
Szkolenie prowadzone jest w trybie internetowym (e-learning). Osoba szkolona po zapisaniu się i dokonaniu opłaty otrzymuje drogą emailową login i hasło dostępu do szkolenia wraz z instrukcją zalogowania i korzystania ze szkolenia.
Czas trwania szkolenia: 6 godzin.
Dostęp do internetowej platformy szkoleniowej: 4 dni (tempo szkolenia reguluje osoba szkolona - w każdej chwili może przerwać szkolenie lub je wznowić w ciągu 4 dni dostępu).
Miejsce, termin i cena szkolenia
Miejsce szkolenia: dowolne miejsce z dostępem do komputera i Internetu (może być np. dom lub praca).
Termin szkolenia: dowolny - do uzgodnienia z osobą szkoloną (każda osoba szkolona jest indywidualnie).
Cena szkolenia: 393,60 zł brutto. (320 zł netto + 23% VAT)
Należność należy wpłacić: na konto bankowe w mBank nr konta 85 1140 2004 0000 3002 7850 5427.
Udostępnienie szkolenia: po wpłynięciu:
- należności realizowanej przez tPay (płatności dostępnej i zalecanej na platformie) dostęp do szkolenia jest realizowany w dniu wpłaty,
- w pozostałych przypadkach - dostęp do szkolenia jest realizowany po wpłynięciu pieniędzy na konto lub wcześniej po przesłaniu potwierdzenia wpłaty na adres bmadej@atut-bm.pl.
Co oferujemy na szkoleniu?
W ramach szkolenia każdej osobie szkolonej zapewniamy:
- Przeprowadzenie szkolenia zgodnie z jego programem (patrz "Program szkolenia").
- Dostęp do internetowej platformy szkoleniowej 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu - osoba szkolona sama decyduje o wyborze godzin doby i dnia w ramach czasu dostępu (4 dni) do szkolenia się.
- Prezentacje multimedialne (moduły ze slajdami opracowanymi w formie tekstowej, graficznej, filmowej i wykładem z podkładem głosowym lektora).
- Słownik multimedialny podstawowych pojęć w tematyce szkolenia.
- Test egzaminacyjny z wiedzy nabytej w szkoleniu - test składający się z 10 pytań; każde pytanie zawiera 3 odpowiedzi z jedną odpowiedzią prawidłową; po rozwiązaniu testu natychmiastowy wynik - 60% odpowiedzi prawidłowych zalicza test; możliwość wielokrotnego losowania; pierwszy test zaliczony pozytywnie kończy szkolenie, ale nie zamyka go - można dalej przeglądać i słuchać slajdy i słownik do czasu zakończenia dostępu do platformy szkoleniowej).
- Po zakończeniu szkolenia - możliwość samodzielnego wydruku zaświadczenia z ukończenia szkolenia (format A4).
- W czasie szkolenia dostęp do komunikatora (wewnętrznej poczty elektronicznej) umożliwiającej kontakt z twórcą szkolenia i zadawania mu pytań. Pytania można zadawać również w formie telefonicznej (tel. 690 936 501) lub za pośrednictwem publicznej poczty elektronicznej (bmadej@atut-bm.pl).
- Materiały szkoleniowe: elektroniczny dostęp do podręcznika naszego autorstwa "Przewozy artykułów żywnościowych" (stron: 168).
Wymagania wobec osób szkolonych
Konieczność dostępu do komputera z systemem WINDOWS oraz głośników podłączonych do komputera lub wbudowanych w niego (w szkoleniu jest prowadzony wykład głosowy, stąd konieczność głośników).
Zalecane przeglądarki internetowe: Mozilla Firefox, Opera, Chrome.
Program szkolenia
- Moduł 1 - Informacje wstępne
Podstawy prawne produkcji i transportu artykułów żywnościowych i podstawowe definicje- omówienie.
- Moduł 2 - Zagrożenie występujące w produkcji i transporcie żywności
Pojęcie żywności niebezpiecznej. Rodzaje występujących w żywności zagrożeń oraz ich omówienie (zagrożenia fizyczne, chemiczne, biologiczne i GMO).
- Moduł 3 - Żywność ekologiczna
Pojęcie żywności ekologicznej i przepisy prawa ją regulujące. Różnice między żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną.
- Moduł 4 - Technologie konserwowania żywności
Przyczyny psucia się żywności. Metody utrwalania żywności (fizyczne, osmoaktywne, chemiczne, biologiczne i niekonwencjonalne) oraz ich omówienie.
- Moduł 5 - Systemy bezpieczeństwa żywności
Cel i rola systemów bezpieczeństwa żywności. Systemy GAP, GHP, GMP i HACCP i ich omówienie. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności audyty wewnętrzne, zewnętrzne i kontrole państwowe). Zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
- Moduł 6 - Systemy jakości żywności
Cel i zadania systemów jakości żywności. Systemy jakości związane z bezpieczeństwem żywności (QACP, ISO 9001 i TQM) oraz związane z ochroną jakości żywności (unijne systemy Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności oraz Chronionego Oznaczenia Geograficznego). Polskie i regionalne systemy jakości żywności.
- Moduł 7 - Przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się
Konwencja ATP. Definicja artykułu żywnościowego szybko psującego się. Przewozy w temperaturze kontrolowanej. Wymagania wobec pojazdów przewożących artykuły żywnościowe szybko psujące się. Rodzaje pojazdów do przewozu artykułów żywnościowych szybko psujących się, terminy ich badań i ich oznakowanie. Samochodowe urządzenia chłodnicze i ogrzewcze. Urządzenia kontroli i rejestracji temperatury wewnątrz nadwozia. Obowiązki przewoźnika i kierowcy wykonującego przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się.
- Moduł 8 - Organizacja transportu żywności
Przygotowanie pojazdu. Opakowania transportowe żywności. Załadunek pojazdu. Przewóz żywności. Rozładunek pojazdu. Czyszczenie i dezynfekcja pojazdu. Kontrole wewnętrzne stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego w przewozach artykułów żywnościowych.
- Moduł 9 - Warunki transportu wybranych grup żywności
Zasady przewozu mięsa surowego (świeżego), wyrobów garmażeryjnych, pieczywa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, materiałów sypkich i suchych luzem, napojów, koncentratów spożywczych oraz owoców i warzyw.
- Moduł 10 - Wymagania wobec kierowców
Wymagania, jakie musi spełnić kierowca w przewozie artykułów żywnościowych.
- Moduł 11 - Dokumenty
Omówienie dokumentacji wymaganej w przewozie artykułów żywnościowych.
- Moduł 12 - Słownik podstawowych pojęć dotyczących przewozów żywności
Omówienie podstawowych definicje i pojęć dotyczących przewozów żywności.
- Moduł 12 - Testy
Test egzaminacyjny zaliczający odbycie szkolenia.
Spis treści podręcznika
INFORMACJE WSTĘPNE
- Co to jest żywność?
- Znaczenie żywności
- Podstawa prawna
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004
- Rozporządzenie (WE) nr 853/2004
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego
- Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)
- Definicje
ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI
- Zagrożenia fizyczne
- Zagrożenia chemiczne
- Zagrożenia biologiczne
- Zagrożenia genetyczne
TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- Żywność konwencjonalna
- Regionalna żywność tradycyjna
- Żywność ekologiczna
- Nowa żywność
- Żywność z krajów pozaunijnych (z krajów trzecich)
- Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna)
- Żywność z klonowania zwierząt
- Substytuty mięsa
- Żywność z komórek lub hodowli tkanek zwierząt, roślin, mikroorganizmów, alg i grzybów (żywność in vitro)
- Mięso in vitro
- Rośliny in vitro
- Białka z pojedynczych komórek
- Hydroponiczna uprawa roślin
- Żywność dedykowana
- Żywność funkcjonalna
- Żywność wygodna
- Dietetyczne środki spożywcze
TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI
- Fizyczne metody utrwalania żywności
- Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur
- Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur
- Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia
- Osmoaktywne metody utrwalania żywności
- Chemiczne metody utrwalania żywności
- Biologiczne metody utrwalania żywności
- Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności
- Mieszane metody utrwalania żywności
- Homogenizacja żywności
SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI
- Nadzór wewnętrzny nad przewozem żywności
- System GAP (Dobra Praktyka Rolnicza)
- System GHP (Dobra praktyka higieniczna)
- System GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
- System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
- Nadzór zewnętrzny nad produkcją żywności
- Audyty zewnętrzne
- Kontrole państwowe
SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
- Bezpieczeństwo a systemy jakości żywności
- System QACP (System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości)
- System jakości ISO 9000 - 9004
- System TQM (Kompleksowe Zarządzanie Jakością)
- Chronione systemy jakości
- Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
- Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
- Polskie systemy jakości
- Kontrola jakości
- Audyty zewnętrzne
- Kontrole państwowe
TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ
- Podstawa prawna
- Konwencja ATP
- Przewozy żywności w kontrolowanej temperaturze
- Wymagania dotyczące pojazdów
- Rodzaje pojazdów do przewozu żywności
- Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojazdach
- Kontrole okresowe pojazdów
- Obowiązki przewoźnika
- Obowiązki kierowcy
- Organizacja transportu żywności
- Przygotowanie pojazdu
- Opakowania transportowe żywności
- Załadunek żywności
- Przewóz żywności
- Rozładunek pojazdu i zakończenie zadania przewozowego
- Podsumowanie obowiązków kierowcy i przewoźnika w przewozie
- Dezynfekcja pojazdu
- Kontrole stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego
ZASADY PRZEWOZU RÓŻNYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI
- Przewozy w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych
- Przewozy luzem żywności sypkiej i suchej
- Przewozy pieczywa
- Przewozy mleka i produktów mlecznych
- Przewozy mięsa surowego
- Przewozy wyrobów garmażeryjnych
- Przewóz koncentratów spożywczych
- Przewozy napojów
- Przewozy ryb
- Przewozy jaj
- Przewozy owoców i warzyw
INFORMACJE DODATKOWE DOTYCZĄCE PRZEWOZÓW ŻYWNOŚCI
- Rozmieszczanie i mocowanie ładunków stałych w pojeździe
- Odpowiedzialność uczestników przewozu za załadunek pojazdu
- Ograniczenia w ładowaniu pojazdów
- Środek ciężkości ładunku i plan ładowania
- Sposoby mocowania ładunków
- Zasady bezpiecznego transportu ładunków płynnych cysternami
- Zasady bezpiecznego transportu ładunków wiszących
DOKUMENTACJA PRZEWOZOWA
BIBLIOGRAFIA
RODO
Posiadamy wdrożony system ochrony danych osobowych RODO. Dane osobowe każdej osoby szkolonej są w nas chronione zgodnie z przepisami RODO. Każda osoba szkolona logująca się po raz pierwszy na internetową platformę szkoleniową jest zapoznana z naszym systemem i potwierdza to wypełnieniem krótkiej ankiety. Po szkoleniu w każdym czasie osoba szkolona ma prawo żądania usunięcia z naszej bazy swoich danych osobowych. Takie żądanie może zgłosić bezpośrednio do systemu RODO na platformie szkoleniowej.
Kwalifikacje wykładowców
Dr inż. Bogusław Madej
Ponad 50 lat pracy i doświadczenia w transporcie. W swojej pracy zawodowej przez kilkunastoletnie okresy był dyrektorem PKS w Częstochowie, kierownikiem Zakładu w Instytucie Transportu Samochodowego w Warszawie i prezesem utworzonej przez siebie Akademii Transportu i Przedsiębiorczości Sp. z o.o. w Warszawie. W roku 2019 zrezygnował z kierowania Akademią i założył samodzielną własną firmę ATUT-BM Sp. z o.o. również w Warszawie. Autor lub współautor wielu wdrożeń naukowo-badawczych, kilkudziesięciu referatów konferencyjnych i kilkunastu książek o tematyce transportowej i spedycyjnej. Wieloletni wykładowca uczelniany, szkół średnich oraz prowadzący szkolenia stacjonarne, internetowe (e-learning i blended learning) i webinarowe dla dorosłych.