Telefon:     690 936 501 (dr inż. Bogusław Madej)
Email:         bmadej@atut-bm.pl ; biuro@atut-bm.pl

OPINIE KLIENTÓW O NASZYCH SZKOLENIACH

certyfikat_biznesu

Przewozy artykułów żywnościowych (szkolenie)

 

Miejsce szkolenia: dowolne miejsce z dostępem do komputera i InternetuSzkolenie internetowe (e-learning) - cena brutto za osobę393.6001-01-2021 - 31-12-2026
5-jpgNieprawidłowo produkowana i przewożona żywność na warunkach urągającym zasadom higieny może u końcowych konsumentów wywołać choroby, zatrucia i masowe epidemie. Dlatego produkcja i przewozy żywności są obłożone wieloma restrykcjami, które producenci żywności i przewoźnicy muszą spełnić.

Do kogo skierowane jest szkolenie?

Szkolenie skierowane jest do:

  1. załadowców (nadawców, odbiorców i spedytorów),
  2. przewoźników i kierowców zajmujących się zawodowo przewozem artykułów żywnościowych.

Jaki jest cel szkolenia?

CELEM SZKOLENIA JEST wskazanie:

  • znaczenia żywności w handlu,
  • rodzajów zagrożeń w produkcji i dystrybucji żywności,
  • systemów i zasad bezpieczeństwa wymagane przy produkcji żywności, ich transportowaniu i dystrybucji,
  • systemów i zasad jakości przy produkcji i dystrybucji żywności,
  • wymagań przewozu żywności najbardziej zagrożonej, czyli artykułów żywnościowych szybko psujących się,
  • zasad przewozu wybranych rodzajów żywności,
  • wymagań, jakie musi spełniać kierowca przewożący żywność,
  • dokumentacji wymaganej przy przewozie żywności,
  • nadzoru państwowego nad produkcją, transportem i dystrybucją żywności,
  • sankcji stosowanych w przypadku braku przestrzegania wymagań obowiązujących w przewozie żywności.

Do kogo skierowane jest szkolenie?

Szkolenie skierowane jest do:

  • pracowników firm produkujących i przetwarzających żywność,
  • przewoźników drogowych przewożących żywność,
  • kierowców przewożących żywność.

Sposób prowadzenia i czas szkolenia

Szkolenie prowadzone jest w trybie internetowym (e-learning). Osoba szkolona po zapisaniu się i dokonaniu opłaty otrzymuje drogą emailową login i hasło dostępu do szkolenia wraz z instrukcją zalogowania i korzystania ze szkolenia.

Czas trwania szkolenia: 6 godzin.

Dostęp do internetowej platformy szkoleniowej: 4 dni (tempo szkolenia reguluje osoba szkolona - w każdej chwili może przerwać szkolenie lub je wznowić w ciągu 4 dni dostępu).

Miejsce, termin i cena szkolenia

Miejsce szkolenia: dowolne miejsce z dostępem do komputera i Internetu (może być np. dom lub praca).

Termin szkolenia: dowolny - do uzgodnienia z osobą szkoloną (każda osoba szkolona jest indywidualnie).

Cena szkolenia: 393,60 zł brutto. (320 zł netto + 23% VAT)

Należność należy wpłacić: na konto bankowe w mBank nr konta 85 1140 2004 0000 3002 7850 5427.

Udostępnienie szkolenia: po wpłynięciu:

  1. należności realizowanej przez tPay (płatności dostępnej i zalecanej na platformie) dostęp do szkolenia jest realizowany w dniu wpłaty,
  2. w pozostałych przypadkach - dostęp do szkolenia jest realizowany po wpłynięciu pieniędzy na konto lub wcześniej po przesłaniu potwierdzenia wpłaty na adres bmadej@atut-bm.pl. 

Co oferujemy na szkoleniu?

W ramach szkolenia każdej osobie szkolonej zapewniamy:

  1. Przeprowadzenie szkolenia zgodnie z jego programem (patrz "Program szkolenia").
  2. Dostęp do internetowej platformy szkoleniowej 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu - osoba szkolona sama decyduje o wyborze godzin doby i dnia w ramach czasu dostępu (4 dni) do szkolenia się.
  3. Prezentacje multimedialne (moduły ze slajdami opracowanymi w formie tekstowej, graficznej, filmowej i wykładem z podkładem głosowym lektora).
  4. Słownik multimedialny podstawowych pojęć w tematyce szkolenia.
  5. Test egzaminacyjny z wiedzy nabytej w szkoleniu - test składający się z 10 pytań; każde pytanie zawiera 3 odpowiedzi z jedną odpowiedzią prawidłową; po rozwiązaniu testu natychmiastowy wynik - 60% odpowiedzi prawidłowych zalicza test; możliwość wielokrotnego losowania; pierwszy test zaliczony pozytywnie kończy szkolenie, ale nie zamyka go - można dalej przeglądać i słuchać slajdy i słownik do czasu zakończenia dostępu do platformy szkoleniowej).
  6. Po zakończeniu szkolenia - możliwość samodzielnego wydruku zaświadczenia z ukończenia szkolenia (format A4).
  7. W czasie szkolenia dostęp do komunikatora (wewnętrznej poczty elektronicznej) umożliwiającej kontakt z twórcą szkolenia i zadawania mu pytań. Pytania można zadawać również w formie telefonicznej (tel. 690 936 501) lub za pośrednictwem publicznej poczty elektronicznej (bmadej@atut-bm.pl).
  8. Materiały szkoleniowe: elektroniczny dostęp do podręcznika naszego autorstwa "Przewozy artykułów żywnościowych" (stron: 168).

Wymagania wobec osób szkolonych

Konieczność dostępu do komputera z systemem WINDOWS oraz głośników podłączonych do komputera lub wbudowanych w niego (w szkoleniu jest prowadzony wykład głosowy, stąd konieczność głośników).

Zalecane przeglądarki internetowe: Mozilla Firefox, Opera, Chrome.

Program szkolenia

  • Moduł 1 - Informacje wstępne
    Podstawy prawne produkcji i transportu artykułów żywnościowych i podstawowe definicje- omówienie.
  • Moduł 2 - Zagrożenie występujące w produkcji i transporcie żywności
    Pojęcie żywności niebezpiecznej. Rodzaje występujących w żywności zagrożeń oraz ich omówienie (zagrożenia fizyczne, chemiczne, biologiczne i GMO).
  • Moduł 3 - Żywność ekologiczna
    Pojęcie żywności ekologicznej i przepisy prawa ją regulujące. Różnice między żywnością ekologiczną, a żywnością konwencjonalną.
  • Moduł 4 - Technologie konserwowania żywności
    Przyczyny psucia się żywności. Metody utrwalania żywności (fizyczne, osmoaktywne, chemiczne, biologiczne i niekonwencjonalne) oraz ich omówienie.
  • Moduł 5 - Systemy bezpieczeństwa żywności
    Cel i rola systemów bezpieczeństwa żywności. Systemy GAP, GHP, GMP i HACCP i ich omówienie. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności audyty wewnętrzne, zewnętrzne i kontrole państwowe). Zadania i uprawnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
  • Moduł 6 - Systemy jakości żywności
    Cel i zadania systemów jakości żywności. Systemy jakości związane z bezpieczeństwem żywności (QACP, ISO 9001 i TQM) oraz związane z ochroną jakości żywności (unijne systemy Chronionej Nazwy Pochodzenia, Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności oraz Chronionego Oznaczenia Geograficznego). Polskie i regionalne systemy jakości żywności.
  • Moduł 7 - Przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się
    Konwencja ATP. Definicja artykułu żywnościowego szybko psującego się. Przewozy w temperaturze kontrolowanej. Wymagania wobec pojazdów przewożących artykuły żywnościowe szybko psujące się. Rodzaje pojazdów do przewozu artykułów żywnościowych szybko psujących się, terminy ich badań i ich oznakowanie. Samochodowe urządzenia chłodnicze i ogrzewcze. Urządzenia kontroli i rejestracji temperatury wewnątrz nadwozia. Obowiązki przewoźnika i kierowcy wykonującego przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się.
  • Moduł 8 - Organizacja transportu żywności
    Przygotowanie pojazdu. Opakowania transportowe żywności. Załadunek pojazdu. Przewóz żywności. Rozładunek pojazdu. Czyszczenie i dezynfekcja pojazdu. Kontrole wewnętrzne stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego w przewozach artykułów żywnościowych.
  • Moduł 9 - Warunki transportu wybranych grup żywności
    Zasady przewozu mięsa surowego (świeżego), wyrobów garmażeryjnych, pieczywa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, materiałów sypkich i suchych luzem, napojów, koncentratów spożywczych oraz owoców i warzyw.
  • Moduł 10 - Wymagania wobec kierowców
    Wymagania, jakie musi spełnić kierowca w przewozie artykułów żywnościowych.
  • Moduł 11 - Dokumenty
    Omówienie dokumentacji wymaganej w przewozie artykułów żywnościowych.
  • Moduł 12 - Słownik podstawowych pojęć dotyczących przewozów żywności
    Omówienie podstawowych definicje i pojęć dotyczących przewozów żywności.
  • Moduł 12 - Testy
    Test egzaminacyjny zaliczający odbycie szkolenia.

Spis treści podręcznika

INFORMACJE WSTĘPNE

  • Co to jest żywność?
  • Znaczenie żywności
    • Podstawa prawna
      • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004
      • Rozporządzenie (WE) nr 853/2004
      • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
      • Ustawa o produktach pochodzenia zwierzęcego
      • Kodeks żywnościowy (Codex Alimentarius)
    • Definicje

ZAGROŻENIA DLA ŻYWNOŚCI

  • Zagrożenia fizyczne
  • Zagrożenia chemiczne
  • Zagrożenia biologiczne
  • Zagrożenia genetyczne

TECHNOLOGIE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

  • Żywność konwencjonalna
  • Regionalna żywność tradycyjna
  • Żywność ekologiczna
  • Nowa żywność
    • Żywność z krajów pozaunijnych (z krajów trzecich)
    • Żywność modyfikowana genetycznie (transgeniczna)
    • Żywność z klonowania zwierząt
    • Substytuty mięsa
    • Żywność z komórek lub hodowli tkanek zwierząt, roślin, mikroorganizmów, alg i grzybów (żywność in vitro)
      • Mięso in vitro
      • Rośliny in vitro
      • Białka z pojedynczych komórek
    • Hydroponiczna uprawa roślin
    • Żywność dedykowana
      • Żywność funkcjonalna
      • Żywność wygodna
      • Dietetyczne środki spożywcze

TECHNOLOGIE UTRWALANIA ŻYWNOŚCI

  • Fizyczne metody utrwalania żywności
    • Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur
    • Utrwalanie żywności za pomocą wysokich temperatur
    • Utrwalanie żywności za pomocą jej odwodnienia
  • Osmoaktywne metody utrwalania żywności
  • Chemiczne metody utrwalania żywności
  • Biologiczne metody utrwalania żywności
  • Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności
  • Mieszane metody utrwalania żywności
  • Homogenizacja żywności

SYSTEM BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

  • Nadzór wewnętrzny nad przewozem żywności
    • System GAP (Dobra Praktyka Rolnicza)
    • System GHP (Dobra praktyka higieniczna)
    • System GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)
    • System HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
  • Nadzór zewnętrzny nad produkcją żywności
    • Audyty zewnętrzne
    • Kontrole państwowe

SYSTEMY JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

  • Bezpieczeństwo a systemy jakości żywności
    • System QACP (System Punktów Kontrolnych Zagwarantowania Jakości)
    • System jakości ISO 9000 - 9004
    • System TQM (Kompleksowe Zarządzanie Jakością)
  • Chronione systemy jakości
    • Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
    • Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
    • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
  • Polskie systemy jakości
  • Kontrola jakości
    • Audyty zewnętrzne
    • Kontrole państwowe

TRANSPORT ŻYWNOŚCI SZYBKO PSUJĄCEJ SIĘ

  • Podstawa prawna
  • Konwencja ATP
  • Przewozy żywności w kontrolowanej temperaturze
  • Wymagania dotyczące pojazdów
    • Rodzaje pojazdów do przewozu żywności
    • Urządzenia zapewniające wymaganą temperaturę w pojazdach
    • Kontrole okresowe pojazdów
  • Obowiązki przewoźnika
  • Obowiązki kierowcy
  • Organizacja transportu żywności
    • Przygotowanie pojazdu
    • Opakowania transportowe żywności
    • Załadunek żywności
    • Przewóz żywności
    • Rozładunek pojazdu i zakończenie zadania przewozowego
    • Podsumowanie obowiązków kierowcy i przewoźnika w przewozie
    • Dezynfekcja pojazdu
    • Kontrole stosowania zasad bezpieczeństwa żywnościowego

ZASADY PRZEWOZU RÓŻNYCH RODZAJÓW ŻYWNOŚCI

  • Przewozy w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych
  • Przewozy luzem żywności sypkiej i suchej
  • Przewozy pieczywa
  • Przewozy mleka i produktów mlecznych
  • Przewozy mięsa surowego
  • Przewozy wyrobów garmażeryjnych
  • Przewóz koncentratów spożywczych
  • Przewozy napojów
  • Przewozy ryb
  • Przewozy jaj
  • Przewozy owoców i warzyw

INFORMACJE DODATKOWE DOTYCZĄCE PRZEWOZÓW ŻYWNOŚCI

  • Rozmieszczanie i mocowanie ładunków stałych w pojeździe
    • Odpowiedzialność uczestników przewozu za załadunek pojazdu
    • Ograniczenia w ładowaniu pojazdów
    • Środek ciężkości ładunku i plan ładowania
    • Sposoby mocowania ładunków
  • Zasady bezpiecznego transportu ładunków płynnych cysternami
  • Zasady bezpiecznego transportu ładunków wiszących

DOKUMENTACJA PRZEWOZOWA
BIBLIOGRAFIA

RODO

Posiadamy wdrożony system ochrony danych osobowych RODO. Dane osobowe każdej osoby szkolonej są w nas chronione zgodnie z przepisami RODO. Każda osoba szkolona logująca się po raz pierwszy na internetową platformę szkoleniową jest zapoznana z naszym systemem i potwierdza to wypełnieniem krótkiej ankiety. Po szkoleniu w każdym czasie osoba szkolona ma prawo żądania usunięcia z naszej bazy swoich danych osobowych. Takie żądanie może zgłosić bezpośrednio do systemu RODO na platformie szkoleniowej.

Kwalifikacje wykładowców

Dr inż. Bogusław Madej

Ponad 50 lat pracy i doświadczenia w transporcie. W swojej pracy zawodowej przez kilkunastoletnie okresy był dyrektorem PKS w Częstochowie, kierownikiem Zakładu w Instytucie Transportu Samochodowego w Warszawie i prezesem utworzonej przez siebie Akademii Transportu i Przedsiębiorczości Sp. z o.o. w Warszawie. W roku 2019 zrezygnował z kierowania Akademią i założył samodzielną własną firmę ATUT-BM Sp. z o.o. również w Warszawie. Autor lub współautor wielu wdrożeń naukowo-badawczych, kilkudziesięciu referatów konferencyjnych i kilkunastu książek o tematyce transportowej i spedycyjnej. Wieloletni wykładowca uczelniany, szkół średnich oraz prowadzący szkolenia stacjonarne, internetowe (e-learning i blended learning) i webinarowe dla dorosłych.